Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Αρθροσκόπηση γόνατος

Η μέθοδος

Πρόκειται για μία νέα, πρωτοποριακή μέθοδο τόσο για διάγνωση όσο και για θεραπεία διαφόρων καταστάσεων της άρθρωσης του γόνατος, με πολύ μικρές τομές, ανώδυνη και πολύ γρήγορη αποθεραπεία του ασθενούς. Η μέθοδος εφαρμόζεται μόνο ενδονοσοκομειακά, με γενική συνήθως νάρκωση, εκτός αν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις.

Εισάγουμε στο γόνατο μέσω μίας μικρής τρύπας, ένα σωλήνα πάχους όσο ένα στυλό, που όμως έχει φωτεινή πηγή για να φωτίζει το εσωτερικό του γόνατος, και κάμερα ώστε να μπορούμε να βλέπουμε φωτισμένο και μεγενθυμένο το εσωτερικό του γόνατος σε μιά οθόνη τηλεόρασης. Επίσης μέσω μίας άλλης μικρής τρύπας εισάγουμε ειδικά εργαλεία για να κάνουμε την επέμβαση. Οι τρύπες είναι πολύ μικρές και για αυτό και χαριτολογώντας ονομάζουμε τη μέθοδο αυτή «χειρουργική της κλειδαρότρυπας».

Πριν την επέμβαση δίνονται οδηγίες, όπως πόσες ώρες πριν το χειρουργείο μπορείτε να φάτε και τι, πότε και εάν πρέπει να πάρετε τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε για άλλες παθήσεις, ενώ ο χειρουργός θα πρέπει να έχει πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενή, για τυχόν αλλεργίες, ανεπιθύμητες αντιδράσεις, εγκυμοσύνη, κ.λπ.

Σημαντικό για την ομαλή διαδικασία της επέμβασης είναι να μην υπάρχει δερματική λοίμωξη κοντά στην άρθρωση του γόνατος, γι’ αυτό και ο ασθεής δε θα πρέπει να ξυρίζει μόνος του την περιοχή.

Η αρθροσκόπηση γόνατος συνήθως διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Όταν συνέλθει ο ασθενής παρακολουθείτε για λίγο στην «ανάνηψη» και μετά μεταφέρετε στο δωμάτιό του. Το γόνατο θα έχει ελαστικό σύνδεσμο πάνω από τις γάζες και θα εφαρμόζεται σε αυτό για λίγες ώρες πάγος με ειδικές παγοθήκες. Επιπλέον οδηγίες δίνονται στον ασθενή με την επιστροφή στο σπίτι την επόμενη ημέρα. Επιπλοκές συμβαίνουν πολύ σπάνια σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε τα στάδια της επέμβασης σε μορφή κινουμένων σχεδίων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ AMERICAN ACADEMY OF ORTHOPAEDIC SURGEONS


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.