Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πόνος στο χέρι - Σύνδρομο καρπιαίου σωλήναΤο σύνδρομο αυτό εμφανίζεται με πόνο και μούδιασμα στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο μισό παράμεσο δάκτυλο.

Δεν είναι σπάνιο να συνυπάρχει πόνος στο χέρι, στον αγκώνα, ακόμα και στον βραχίονα και τον ώμο.

Οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Πρόκειται για ένα σωλήνα, μέσα από τον οποίο περνούν  στο χέρι, 9 τένοντες που κινούν τα δάχτυλα μαζί με το μέσο νεύρο. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα δάχτυλα (εκτός από το μικρό), συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μουδιάζουν και ο ασθενής ανακουφίζεται όταν κρεμάει το χέρι του στην άκρη του κρεβατιού ή όταν το τινάζει.

Αργότερα εμφανίζεται και ατροφία των μυών που βρίσκονται στην παλάμη κοντά στον αντίχειρα με αποτέλεσμα αδυναμία στο να κάνει κανείς λεπτές κινήσεις όπως να ράβει, να κουμπώνεται, να κρατά το τιμόνι ή την εφημερίδα του, ενώ του πέφτουν εύκολα πράγματα, που κρατά στο χέρι του. 

ΑΙΤΙΑ

  • Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποια αιτία που προκαλεί το σύνδρομο αυτό. 
  • Το σύνδρομο είναι οκτώ φορές συχνότερο στις γυναίκες. Συμβαίνει συνήθως σε άτομα 40 – 60 ετών.
  • Είναι συνηθισμένο να εμφανίζεται σε καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, και σε παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, αλκοολισμός,  αυξημένο ουρικό οξύ και παθήσεις του θυρεοειδή. Επίσης σε άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία, είτε αυτή είναι βαρεία (πχ χειριστές κομπρεσέρ), είτε είναι λεπτή (πχ οδοντίατροι, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, δακτυλογράφοι κλπ.).
  • Τοπική πίεση από κατάγματα των οστών του καρπού και ύπαρξη γαγγλίων εντός του καρπιαίου σωλήνα είναι συχνές αιτίες. 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει σε μερικές περιπτώσεις μια εξέταση που λέγεται ηλεκτρομυογράφημα και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

  • Νάρθηκες που εμποδίζουν την κάμψη του καρπού βοηθούν ασθενείς, που έχουν νυχτερινά ενοχλήματα και γυναίκες στην εγκυμοσύνη. 
  • Ένεση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα δίνει μια προσωρινή ανακούφιση σε πολλούς πάσχοντες, αλλά μόνο σε 1 στους 5  το αποτέλεσμα αυτό  διαρκεί περισσότερο από 1 χρόνο.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική. Γίνεται με τοπική αναισθησία και  δεν απαιτείται παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο. Είναι εντυπωσιακή η βελτίωση των συμπτωμάτων (πόνος και μούδιασμα) αμέσως μετά την επέμβαση. Σε παραμελημένα περιστατικά, η δύναμη του αντίχειρα επανέρχεται μετά από λίγες εβδομάδες.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.