Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Αστάθεια ώμου / Εξαρθρήματα

Αστάθεια ώμου | Εξαρθρήματα

Η άρθρωση του ώμου, λόγω του μεγάλου εύρους των κινήσεών της, είναι μια άρθρωση που παρουσιάζει μειονεκτήματα στη σταθερότητα της. Η σταθερότητα εξαρτάται λιγότερο από τις οστικές δομές (ωμογλήνη, κεφαλή βραχιονίου και ακρώμιο) και περισσότερο από τα μαλακά μόρια (επιχείλιος χόνδρος, σύνδεσμοι και μυικές ομάδες). Έτσι συχνά και αν το βραχιόνιο έλθει σε θέση εξάρθρωσης βίαια (θέση του τροχονόμου: απαγωγή, έξω στροφή και έκταση) βγαίνει από τη θέση του και προκαλείται πρόσθιο εξάρθρημα. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση με έντονο πόνο και «κλειδωμένο» ώμο, που απαιτεί ιατρική βοήθεια άμεσα.

Αμέσως μετά την ανάταξη, με τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, ακολουθεί μαγνητική τομογραφία που αναδεικνύει τη βλάβη που τυχόν έχει συμβεί στο χόνδρινο χείλος της άρθρωσης (labrum), στους συνδέσμους ή τις μυϊκές ομάδες καθώς και τυχόν οστική βλάβη. Αν κριθεί ότι η βλάβη που έγινε δεν πρόκειται να επουλωθεί, τότε συνήθως ακολουθεί αρθροσκοπική συρραφή και αποκατάσταση της σταθερότητας του ώμου. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η χρόνια αστάθεια, δηλαδή αυτό που ήταν ευρύτερα γνωστό ως «μου βγαίνει εύκολα ο ώμος» και συνέβαινε σε περίπου 1 στους 3 από αυτούς που τους είχε βγει έστω και μία φορά ο ώμος.

Πιο δύσκολη είναι η διάγνωση σε αυτό που είναι γνωστό ως υπεξάρθρημα του ώμου ή αστάθεια ώμου. Σε αυτή την περίπτωση που δεν υπάρχει δραματικό επεισόδιο εξαρθρήματος, αλλά ο ασθενής περιγράφει επεισόδια που ο ώμος «κουνήθηκε» ή «πήγε να βγει» χρειάζεται λεπτομερές ιστορικό, κλινική εξέταση, ακτινολογικός έλεγχος και μαγνητική τομογραφία για να εντοπισθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπισθεί κατάλληλα. Συνήθως τη λύση δίνει και εδώ η αρθροσκόπηση.

Συντριπτικά πιο συχνό είναι το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου. Πιο σπάνια είναι το οπίσθιο εξάρθρημα (συμβαίνει σε περιπτώσεις επιληπτικών σπασμών και σε περιπτώσεις ηλεκτροσόκ και πιο σπάνια είναι τραυματικό) και η αστάθεια σε πολλές κατευθύνσεις (multidirectional) που απαιτούν ειδική και αιτιολογική θεραπεία.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.