Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Παθήσεις στροφικού πετάλου

Στροφικό πέταλο στον ώμο είναι η ένωση 4 αποπλατυσμένων τενόντων μυών, με πιο σημαντικό και γνωστό τον υπερακάνθιο, που βρίσκονται συνεχόμενα γύρω από την κεφαλή του βραχιονίου οστού και κάτω από το τόξο που σχηματίζει το ακρώμιο της ωμοπλάτης. Το διάστημα αυτό λέγεται υπακρωμιακό και οι πιο συχνές παθήσεις του τενοντίου πετάλου, που ουσιαστικά αποτελούν φάσεις της ίδιας παθολογικής διεργασίας (είναι γνωστή ως περιαρθρίτιδα), είναι:

  1. Η τενοντίτιδα υπερακάνθιου ή σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
  2. Η οξεία ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  3. Η ρήξη τενοντίου πετάλου
  4. Η τενοντίτιδα ή ρήξη μακράς κεφαλής δικεφάλου

Το «πρόβλημα» ξεκινά λόγω τριβής του υπερακάνθιου τένοντα σε ορισμένες θέσεις του ώμου (πιο συχνή η θέση που καθαρίζουμε τζάμια-window cleaning position) και ανάλογα τη χρονιότητα και την ένταση του προβλήματος εκδηλώνονται οι διάφορες παθήσεις που αφορούν το στροφικό πέταλο του ώμου.

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται χαρακτηρίζεται από επιδείνωση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, σε πιο προχωρημένα στάδια, η δυσκαμψία του ώμου αποτελεί ένα έντονο ενόχλημα. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και συμπληρώνεται με υπερηχοτομογράφημα και μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια γίνεται με αντιφλεγμονώδη και ακινητοποίηση, ενώ αν απαιτείται, ακολουθεί και φυσιοθεραπεία. Πολλές φορές είναι αναγκαία και η έγχυση κορτικοστεροειδών στο υπακρωμιακό διάστημα. Σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την αγωγή και υπάρξει ρήξη του τενοντίου πετάλου τότε κρίνεται απαραίτητη η αρθροσκοπική αποσυμπίεση του υπακρωμιακού διαστήματος και η συρραφή τυχόν ρήξεων, επιλογή που δίνει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.